Elbilsmarknaden är het
Jag tänkte sätta ihop en portfölj som fokuserar på elbilsmarknaden. Det är en väldigt marknad som expanderar kraftigt just nu och kommer att göra det närmaste åren.
Jag utgår ifrån många av de aktier som finns med i listorna i artikeln "Investera i elbilar"
Regler och frågor
Vi behöver sätta upp några regler att förhålla oss till samt ställa oss själva några frågor som vi vill ha med oss i processen.
- Hur mycket risk vill vi ta?
- Hur många delar ska portföljen innehålla?
- Hur lång investeringshorisont har vi? Eller är utveckling viktigare.
Risk
Jag gillar låg risk och tycker inte om att se värdet på investeringen pendla alltför mycket därför köper jag sällan expansiva tillväxtbolag som Tesla. Det är däremot inte uteslutet att ändå ta med ett sådant företag, men andelen ska inte vara för stor.
Antal innehav
Jag tror att i detta fallet skulle 6 eller 7 olika företag kunna fungera väldigt bra och riskerna kommer att spridas en hel del. Här finns ju möjligheten att ha allt från 2 till 1000. Vi får se lite längre ner i inlägget vad vi kommer fram till men vi utgår ifrån att 7 stycken innehav blir lagom.
Tid och utveckling
Hur länge ska du behålla aktierna i portföljen? Låter vi bolagens utvecklingen styra när det är dags att sälja? Kanske är marknaden utveckling viktigare. Stannar marknaden upp en längre tid kanske pengarna gör sig bättre i en annan bransch.
Jag tror en horisont på minst 10 år är rimlig innan elbilsmarknaden kommit igång på allvar och planar ut. Därifrån får bolagens utveckling visa vad som är nästa steg.
Diversifiering pågår
För att få en diversifierad portfölj med lägre risk vill vi lägga in några olika element och krav på de bolag som ska finnas med.
- Expansivt bolag
- Utvecklings bolag
- Stabilt bolag
- Oberoende
- Geografi
Ett expansivt bolag
Ett större företag som är expansivt och med ett starkt momentum. Här finns troligen en stor möjlighet att få en stor kurs ökning även om större delen redan skett. Stor risk för en volatil upplevelse.
Ett utvecklingsbolag
Ett utvecklingsföretag som ser ut att ha goda möjligheter att lyckas ta sig in i branschen. Här finns förhoppningsvis en stor uppsida att räkna med lite längre fram men det kan dröja eller inte bli av alls.
Stabilt bolag
Ett bolag som funnits länge och har en väletablerad position på marknaden. Det ska ha gjort vinst under några år och ha en bra utdelningshistorik. Ett bolag vars aktiekurs ofta blir ganska tråkig och stationär.
Oberoende
Bolagen ska kunna agera på marknaden utan att vara beroende av varandra. De ska alltså inte vara alltför tätt sammankopplade i samma leverantörskedja.
Geografisk placering
Idag är de flesta företag internationella men att sprida sin portfölj geografiskt kan vara klokt ifall det specifika landet hamnar i en speciell situation. Det såg vi under Coronapandemin när länder agerade väldigt olika med nedstängningar av samhället. Och vi ser det nu när Ryssland för krig mot Ukraina att situationen i Europa blir alltmer förändrad.
Elbilsportföljen
Vi närmar oss en färdig idé. Jag har några få punkter jag vill specificera så här på slutet så att vi vet vad vi ska leta efter.
- 2 st tillverkare av elbilar
- 1 st tillverkare av bussar eller industrifordon
- 2 st underleverantörer
- 1 st producent av eftermarknadsprodukter eller tillbehör
- 1 st råvaruproducent
Här är mitt förslag på en elbilsportfölj:
Ni kan hitta massor med förslag på bolag i artikeln "Investera i elbilar".
- Tesla 10%
- Polestar 10%
- NIO 5%
- Rivian 10%
- TE Connectivity 20%
- Nevada Sunrise Metals Corporation 5%
- Autoliv SDB 10%
- Zaptec 5%
- Hella 10%
- BMW 15%
Tesla
Vem har inte hört talas om amerikanska Tesla idag? Företaget som är världsledande inom elbilar just nu. De har flera nya fordon på väg ut, bland annat den uppmärksammade Cybertruck och deras nya lastbil. En rätt så skakig och volatil aktie med fortsatt stor potential.
Polestar
Ett litet "nytt" märke som ökar i popularitét och lyckas att producera och sälja bilar. Företaget har stor potential att bli mycket större med fler modeller. Med rötter i svenska Volvo Cars och tillverkning i Kina.
NIO
Stor kinesisk elbilstillverkare som även satsar på många andra områden inom förnybar energi. NIO siktar på att vara en av de fem största biltillverkarna 2030.
Rivian
Bygger en deliveryvan åt Amazon efter en enorm order på 100 000 fordon. Produktionen har inte varit igång så länge. De har också nyligen släppt en pickup som blir allt mer populär i USA. Finns en stor uppsida om de lyckas.
TE Connectivity
Ett amerikanskt väletablerat företag inom kablage och kontakter med fokus på fordonsindustrin och elektrifiering. Det här är det stabila företag med en lång och växande utdelningstrend som jag sökte.
Nevada Sunrise Metals Corporation
Kanadensiskt gruvföretag med stora satsningar på litium och koppar. Svårt att utvärdera men en relativt stabil kursutveckling för att vara ett gruvföretag.
Autoliv SDB
Svenskt underleverantör av säkerhetsutrustning och komponenter till fordonsindustrin. Väletablerat företag som tjänar pengar på en bra produkter.
Zaptec
Norskt företag som tillverkar laddare till elbilar. Kan komma att bli stort med smarta produkter av bra kvalitét.
Hella
Tyskt företag som tillverkar elektronik och belysning till fordon. Gammalt och stabilt.
BMW
En gammal trotjänare som står för kvalitét och kvicka motorer har ändrat kursen och kommer med många nya modeller av elbilar just nu. Ett företag som alltid tjänat pengar. Jag ville ha med en traditionell biltillverkare som ändrat kurs om mot elbilar.
Slutsats
Hälften av företagen i portföljen är elbilstillverkare och andra hälften förser industrin med delar och tillbehör. Det är en bra kombination. Det var lite svårt att bara välja ut 3 stycken elbilstillverkare och därför blev det till slut 5.
Fördelningen mellan olika länder är också bra men med fokus på industrin i USA som är stor och har stor möjlighet att växa.
För att skapa en stabil portfölj har jag lagt större andelar på några företag som jag anser är stabila såsom Hella, TE Connectivity, BMW och Autoliv SDB. De utgör tillsammans 55%.
Det är en spännande satsning som kan ge mycket avkastning av de stabila bolag som finns i portföljen samtidigt som det finns en väldigt stor möjlighet att de "nya" företagen lyckas att bli riktigt stora om några år.
Jag tycker att den här portföljen med 10 olika bolag blev väldigt bra.
Kommentarer
Skicka en kommentar