Warren Buffetts enkla strategi för att investera din första miljon

 Det var Berkshire Hathaways årliga aktieägarkonferens och deltagarna hade möjlighet att ställa frågor till Warren Buffett och Charlie Munger. En ung deltagarna tog tillfället i akt att ställa en fråga som många vanliga småsparare kunde relatera till. Hur skulle de investera sin första miljon om de inte var professionella investerare?

En intressant fråga och som vanligt gav Warren Buffett och Charlie Munger och enkla och kloka råd.

Frågeställning

Deltagaren på konferensen ställde följande fråga: “Jag skulle vilja ta upp en tidigare fråga angående investeringar med små summor pengar. Om ni var 30 år igen och hade er första miljon på banken, hur skulle ni investera den under förutsättning att ni inte är professionella investerare och har en annan heltidsanställning? Ni har tillräckligt med pengar för att täcka era kostnader med andra besparingar i ungefär 18 månader. Vilken strategi skulle ni rekommendera?”

Warren Buffet och Charlie Munger svarar

Warren Buffet svarade rakt och ärligt: “Jag ska ge dig ett mycket enkelt svar. Utifrån de förutsättningarna ni har nämnt, skulle jag troligen placera hela beloppet i väldigt kostnadseffektiva indexfonder. som till exempel från Vanguard eller något annat företag jag känner till och litar på. Dessa indexfonder har låga kostnader. Och eftersom du inte förväntar dig att bli en professionell investerare, skulle jag betrakta mig själv som en amatörinvesterare. Jag tror att indexfonder, om de köps under en stark uppåtgående marknad, på lång sikt skulle överträffa avkastningen från obligationer under nuvarande förhållanden. Efter det skulle jag glömma bort det och gå tillbaka till mitt vanliga arbete.”

Charlie Munger gav sitt perspektiv på frågan med orden: “Ja, det är naturligt att du inte kommer ha en hel del skrikande framgångsrika professionella investerare till din hjälp. Det finns en stor del av professionella som tar ut vinster ur systemet, de flesta av dem låtsas vara professionella investerare och det är också naturligt. Men om du inte har några rationella förutsättningar att bli en mycket skicklig professionell investerare, bör du självklart kompromissa och välja något enkelt som en indexfond.”

Vanguard S&P 500 UCITS ETF

Warren Buffet svarade. “Du kommer inte få det här rådet från någon annan eftersom ingen får betalt för att ge dig det rådet. Istället kommer du få alla möjliga människor som berättar hur mycket bättre de kan prestera åt dig och hur du kan betala dem en avgift eller provision. I genomsnitt kommer de inte prestera dåligt, men de kommer inte heller prestera bättre än en indexfond.Det är tusentals andra personer som gör samma sak och den gruppen på tusen kommer prestera sämre om de lyssnar på mäklarna och säljarna.”

Han fortsatte. “Slutligen, varför förvänta dig mer? Du kommer få en helt respektabel avkastning över en 30- eller 40-årsperiod genom att göra det jag föreslår. Varför förvänta dig mer än så? Du bidrar inte med något till festen. Mäklaren kommer säga att du kommer få det, men du kommer inte få det.”

Här ifrågasätter Buffet varför någon skulle förvänta sig mer än en respektabel avkastning när de inte bidrar med något extra till festen, vilket i detta sammanhang betyder att du inte har speciell kunskap eller tid att bli en skicklig professionell investerare. Han menar att det finns mäklare och säljare som kanske försöker sälja idén om att du kan få högre avkastning, men han ifrågasätter också deras påstående och hävdar att det inte är troligt att man skulle uppnå högre avkastning.

Charlie Munger avslutade med att varna för att inte generalisera om aktiemäklare och påminde om att de personer som var närvarande på deras årliga konferens var några av de mest ärliga och intelligenta inom sitt område, men de representerade inte hela gruppen av mäklare.

Vad kan vi lära av deras resonemang?

I huvudsak rekommenderar Buffett och Munger att fokusera på en långsiktig och stabil lösning som att investera i indexfonder med låga avgifter. Att investera behöver inte vara komplicerat utan enkla och beprövade metoder är ofta de mest framgångsrika för den vanliga småspararen.

Både Charlie och Warren påpekar också att du inte bör ha orimliga förväntningar eller jaga efter orealistiskt höga avkastningar när du investerar. Det är viktigt att vara realistisk, ärlig och medveten om sina egna förmågor och begränsningar när det gäller investeringar.

Länk till Berkshire Hathaway Läs alla Warren Buffetts brev till aktieägare


Kommentarer