Vad är det som sker med matpriserna just nu?
Redan i mars 2022 hade priset på kaffe ökat med 30% jämfört med året innan. Priserna på de flesta varor har ökat betydligt under året vilket märks i de flesta plånböcker. Hur kan vi då göra för att klara oss bättre på vår lön när allt blir dyrare?
Jag har skrivit ner 25 åtgärder för att drastiskt minska dina matkostnader. De flesta av åtgärderna är genomförda och testade av mig och min familj, medan vissa åtgärder är sådana vi fortfarande håller på med. Att hålla kostnaderna nere är ett ständigt pågående arbete.
Inflationen är ett globalt problem
Inflationen är hög och det innebär att våra pengar snabbt tappar köpkraft. Det här drabbar hela vårt samhälle och vi är inte mer utsatta i Sverige än i andra länder. Det är alltså ett globalt problem som är aktuellt just nu.
Exempel på inflation Juli 2022
Här nedan är exempel på uppmätt inflation från 9 länder under samma tidsperiod, Juli 2022, och då kan vi se att vi är inte ensamma om de höga prisökningarna.
Lista över inflationen i 9 länder ifrån Juli 2022:
Sverige 8,5%
Brasilien 10,07%
Tyskland 7,5%
Ryssland 15%
Indien 6,7%
USA 8,5%
Tjeckien 17,5%
Australien 6,1%
Japan 2,4%
Den normala inflationstakten i Sverige ligger normalt runt 2,0%. Riksbankens mål är att hålla inflationen på 2,0%. Vid den nivån märker vi konsumenter inte av prisändringarna nämnvärt. Men eftersom inflationen avviker kraftigt ifrån den nivån just nu blir det tydligt för oss konsumenter och ganska jobbigt med stora prisändringar som drabbar oss i vardagen.
25 sätt att minska matkostnaderna
Då var det dags för listan med spartips. Det kan vara bra att börja med en eller två punkter på listan som känns enkla att genomföra. Efter punktlistan med alla spartips har jag förklarat lite mer ingående varje punkt jag tar upp. Jag har också skrivit ett inlägg om varför vi förändrade vårt sätt att betala vår mat.
Betala inte med kreditkort.
Använd ett konto till enbart matinköp. Sätt in samma summa där varje månad.
Byt matbutik till en billigare.
Jämför priser mellan butiker och varor.
Gör matlådor.
Ät vegetariskt oftare. Vi älskar linser, speciellt grytor med linser eller lasagne.
Försök minimera matsvinnet genom att äta upp allt du köper hem. Strunta i utgångsdatumen.
Laga mer mat från grunden.
Grönsaker och rotfrukter är billigt och nyttigt.
Köp inget extra godis, kläder eller annat som inte hör till matkontot.
Köp stora volymer när det är billigt.
Baka eget bröd. Det är enklare än du tror.
Planera flera dagar eller en vecka åt gången.
Kolla vad som döljer sig längst in i skåpen och frysfacken och var kreativ.
Handla så sällan som möjligt.
Plocka bär och svamp i skogen när det är säsong och konservera eller frys in.
Odla grönsaker och ta reda på äpplen och annan frukt som växer i trädgården.
Köp färre “bra att ha” produkter som inte blir använda.
Ät soppa oftare. Soppa är otroligt underskattat i vårt moderna Sverige.
Köp inget bara för att det är på rea. Det kanske inte ens är något du brukar köpa annars.
Varor med kort datum kan vara billigare.
Bygg upp ett nödförråd med basvaror. Det ska vara varor du använder i vardagen men lite extra. Då slipper du också panikhandla.
Ta med egen påse till mataffären.
Tro inte att du måste köpa en viss produkt på grund av att du gillar märket.
Cykla eller gå till affären.
Nummer 1. Kreditkort.
Klipp kreditkortet. Se nästa råd.
Nummer 2. Matkontot
Skaffa ett separat matkonto där du automatiskt sätter in samma belopp varje månad. Koppla ett kort till kontot och handla enbart mat med kortet. Efter någon månad har du automatiskt koll på hur mycket du lägger på mat. Då kan du enkelt justera din automatiska överföring enligt detta eller försöka anpassa din konsumtion utefter hur mycket du vill sätta in på kontot. Det här är nog mitt bästa råd. Du kan läsa mer om det i inlägget 4 steg för att kapa dina matkostnader och få kontroll på din ekonomi
Nummer 3. Matbutiker
Vissa små butiker är i regel dyrare än större. Vissa kedjor är dyrare än andra. Har du koll på kedjorna i din närhet eller handlar du av vana på samma butik hela tiden? Se dig omkring.
Nummer 4. Prisjämförelser
Det är viktigt att ha ett bra grepp om vart normal pris ligger på varor för att kunna tolka ett erbjudande. Läs på priserna och gör det till en vana. Om du inte vet vad normal priset är kan du ju inte veta om en rabatterad vara är billig eller om den har normal pris för att butiken hade satt för högt pris på den innnan rabatten.
Nummer 5. Matlådor
Här finns mycket pengar att spara. Att äta ute ofta blir väldigt dyrt. Att äta ute ibland är ju jättekul särskilt om man kan hitta någon ny maträtt som är svår att få till hemma. Men det är just ordet ofta som gör att matlådan kan ge en sådan stor ekonomisk fördel. Vad kostar dina jobbluncher per månad?
Nummer 6. Vegetarisk mat
Det har blivit populärt de sista åren att äta vegetariskt. Efter att Sverige har haft en trend med ökat köttätande under lång tid börjar den faktiskt avta något vilket är bra både för vår miljö, plånbok och hälsa. Det finns inga större nackdelar med att äta vegetariskt idag. Det handlar mest om vana. Vanor är ju till för att brytas.
Nummer 7. Matsvinn
Det säger sig själv. Ju mer mat du slänger desto dyrare för dig. Utgångsdatum är oväsentliga strunta i dem och använda din syn och luktsinne när du kontrollerar maten.
Nummer 8. Riktig mat.
Att laga riktigt mat blir ofta godast. Halvfabrikat kan se billigt ut i affären men det är sällan hållbart i längden. Lär du dig laga god ordentlig mat är det nyttigare och billigare än halvfabrikat. Fast det tar längre tid såklart.
Nummer 9. Det är billigt att äta nyttigt.
Det är gott och billigt att äta grönsaker och rotfrukter. Det finns många grytor och soppor som kan kokas på dessa. Kol är också billigt och gott.
Nummer 10. Matkontot är till för mat.
Godis är inte mat. Strumpor är inte mat. Matkontot är till för mat och bör hållas till avsett ändamål. Köper du annat för pengarna på matkontot kommer du aldrig förstå vart alla pengar tog vägen. Det blir svårt att hålla sig till summan du sätter in varje månad.
Nummer 11. Stora volyminköp
Är det rabatt på toapperet du använder. Köp så mycket du kan och får plats med. Är det rabatt på flingorna som du aldrig köpt förut? Köp bara en och prova om du gillar dem först. Är det rabatt på Coca Cola? Köp inte för många. Ibland dricker man bara upp läsk för att det finns lättillgängligt hemma. Det är egentligen slöseri. Du använder ju inte extra mycket toapapper bara för att du har mycket hemma?
Nummer 12. Baka
Baguette, limpa och frallor är några bröd vi bakar hemma regelbundet. Jag har tränat på baguetter för att få till dem så bra som möjligt. Efter ett antal degar så kan jag recepten utantill och det blir enkelt att få till en deg. Kalljästa bröd är enklast. De jäser i kylskåpet över natten och bakas ut nästa dag. Jättegott med färskt bröd.
Nummer 13.Planera
Jag tycker det är jätte tråkigt att planera mat för en vecka. Här måste jag försöka bli bättre. För några år sedan skrev min fru ned flera veckors menyer på en löpande lista så att vi bara kunde gå runt på samma planering om och om igen. Riktigt smart faktiskt. Kan du sätta ihop en 5 veckors matmeny och sedan snurra på den i några månader framåt?
Nummer 14. Vad gömmer sig egentligen i kökskåpen?
Längst in i hörnet hittar du sådant som du glömt att du köpt eller som du köpt hem till ett speciellt recept och sedan blev det stående kvar. Var lite kreativ med dessa produkter. Försök hitta ett sätt att använda dem på. Google lite så kanske du får en idé.
Nummer 15. Handla sällan
Jag och familjen försöker handla en gång i veckan. Oftast misslyckas vi. Det brukar saknas lite frukt eller mjölk. Men det är bra att träna på att handla sällan för då måste vi planera måltiderna bättre samt hålla bättre koll på vad som finns längst in i skåpen.
Nummer 16. Plocka bär och svamp
När det är bär och svampsäsong är skogen en trevlig plats. Oftast i slutet på sommaren när vädret är trevligt är det lugnt och skönt att plocka bär eller svamp. Men det tar mycket tid. Oftast är det värt det bara för att få känna lugnet.
Efter plockningen är färdig har vi två alternativ. Sälja bären eller svampen till en professionell upphandlare eller behålla och ta reda på själv.
Nummer 17. Odla
Det är inte alla som har möjlighet att odla hemma. Det går att skaffa en kolonilott om man till exempel bor i lägenhet. Det kan dock kosta mer än det smakar om intresset inte finns där. Har man egen trädgård är det lättare.
Här får man dock passa sig, det är lätt att man köper på sig många saker som behövs och använder dyr jord från butiken vilket resulterar i att det hade varit billigare att handla varorna i närmsta matbutik. En kompost är perfekt eftersom den ger dig ny jord att så i.
Nummer 18. “Bra att ha” varor
Sällan har vi nytta av bra att ha varor. I mitt skafferi står det 4 kartonger med vaniljsås som jag aldrig lyckas göra slut på. Vi har nog skalat bort rätt så många bra att ha varor hemma. Men ibland kommer det en och annan. Tur att vi kör skåprensning emellanåt. Då äts allt upp.
Nummer 19. Soppa
Idag i Sverige äter vi soppa alldeles för sällan. När vi bjuds soppa på fest eller restaurang gillar vi det. Men i vardagen glöms det bort. Det är konstigt. Soppa har alltid funnits och är enkelt att laga till. Det finns en soppa för alla. Jag gillar tomatsoppa en hel del. Den kan man stoppa i alla möjliga olika grönsaker och brödbitar i.
Nummer 20. Rabatter och rea
Här är det lätt att lura sig själv. Använder du normalt sett produkten som reas ut kan det i vissa fall vara värt att köpa. Annars är det ett stort NEJ att köpa varor på rea bara för att de är på rea. Köp inte hem sådant du inte använder. Jag köper det som står på inköpslistan. Och är det som står på listan på rea då har jag bara tur.
Nummer 21. Varor med kort datum är billigare
Ofta så säljer butiker ut varor med kort datum billigare. Är det en produkt du brukar köpa eller ska köpa. Passa på. Datumen är oväsentliga i verkliga livet. Vissa varor kan också med fördel frysas in. Vissa har datum bara för att de måste. Hur ofta kollar du datum på kryddor eller hårt bröd?
Nummer 22. Nödförrådet
Det här är ett tema som blivit mer belyst de sista åren på grund av Corona pandemin och kriget i Ukraina. Att ha ett nödförråd hemma har uppmanats av MSB för några år sedan då de skickade ut en liten folder till hushållen i riket. Jag gillar det. Det är lite i mitt intresse av att vara en prepper och förberedd. Man skaffar sig själv lite mer kontroll.
Länk till MSB - Om krisen kommer “Broschyren”
Jag hade flera stora förpackningar med toapapper hemma när Corona pandemin slog till och alla skulle tydligen köpa dasspapper på samma gång. Konstigt egentligen. Men att ha lite extra av basvaror kan ibland vara viktigt. Det är fint att passa på när det är sänkt pris någonstans också. Då känns det extra bra.
Nummer 23. Egen bärkasse
Det här är en självklarhet för många idag. Jag har använt egen påse i över tio år nu. Har du någon gång räknat på hur mycket en påse kommer kosta dig om du köper en ny för varje handling. Låt oss påstå att du har 40 år kvar att leva. Du handlar två gånger i veckan och köper minst 3 påsar i veckan och de kostar 7 kronor styck.
Varje vecka kostar dina påsar 7 x 3 kronor vilket är lika med 21 kronor. Inte så mycket.
Varje år kostar påsarna 21 x 52 vilket är lika med 1092.
På 40 år kostar påsarna 40 x 1092 vilket är lika med 43680 kronor.
Det är en hel del pengar som jag vill lägga på annat än kassar. Till exempel investera vilket motverkar inflationen. Samtidigt kan vi räkna med att också påsar kommer att stiga i pris på grund av inflationen.
Nummer 24. Dina favoritprodukter
Ett vanligt fenomen med oss moderna människor är att vi tror på saker utan att ta reda på om det är sant eller inte. Föreställ dig att du älskar Nutella. Det är inte så svårt att föreställa sig det eftersom det är väldigt gott.
Ställ dig själv följande frågor:
Har du testat något alternativ till original produkten?
Köper du originalet för att du är lat och inte orkar leta efter alternativ?
Tror du att alternativen inte är lika goda som originalet?
Det kanske finns fem alternativ vara 3 är billigare och två är godare. Men du har antagligen aldrig testat. Och om du har testat ett alternativ gjorde du bara ett försök och sen aldrig mer. Mitt förslag är att testa flera alternativ till alla dina favoritprodukter. Dels för att hitta nya bra alternativ dels för att vidga dina vyer. Jag försöker alltid utmana mig själv.
Nummer 25. Transport till matbutiken
Här finns ett antal olika alternativ. Hur långt har du till affären? Det enklaste är att gå. Då kan man med fördel bära hem varorna i en ryggsäck.
Ett bättre alternativ kan vara att ta cykeln. Kanske du till och med har en cykelkärra så att du kan köra hem stora varor. Cykel är min favorit, jag gillar när det finns en korg att lägga grejerna i.
Bilen vill vi helst undvika om vi ska spara pengar. Bilar käkar ju pengar särskilt vid korta sträckor. Korta sträckor är dyra. Allt under 10 km är helt onödigt att köra med en personbil. Ibland måste vi ta bilen ändå om vi ska köra hem stora mängder varor eller jättestora paket.
Vad vi har valt att inte välja bort
Ekologiska produkter, vi köper det mesta ekologiskt
Närodlat eller direkt från bonden om det går
Mejeri produkter såsom fil, yoghurt, mjölk och ost. Det jobbar vi på att försöka minska genom att leta alternativ som vi gillar och kan ersätta.
Slutsats
Vi tycker ändå det känns ganska bra då vi aktivt jobbat med våra matutgifter i många år och har ganska bra koll på hur mycket vi handlar för samt vad vi behöver köpa. Det är som om vi har förberett oss på att något liknande som inflationsökningen som händer nu genom att hålla utgifterna nere från början och se till att ha marginaler.
Jag anser att en nyckel till att få det att fungera bra över lång tid har varit att sätta in samma summa på ett dedikerat matkonto. Det är ofta det som är svårast att få något nytt att fungera en lång tid.
Externa resurser som jag läst i och funnit intressanta:
Konsumentprisindex i Sverige, SCB (inflationstakten i Sverige)
Trading Economics - Inflation Rates by Country
Lär dig om inflation när Sparekonom förklarar begreppet på SVT.
Kommentarer
Skicka en kommentar