4 steg till att kapa matkostnader och få kontroll på ekonomin

Vi brukade ha dyra matkostnader och ingen koll på vad vi köpte. Det var till slut en speciell händelse som ledde fram till att vi ändrade på hur vi hanterade matpengarna.

Under några år använde jag och min fru varsitt Ica kort som var kopplat till ett gemensamt matkonto. Icakortet var också ett kreditkort. Oftast fungerade allt bra och det var enkelt att handla och vi fick poäng på våra inköp. Vi behövde sällan tänka på vad vi handlade i butiken, vi bara handlade på.





Varje månad fick vi en faktura som skulle betalas. Vid några tillfällen blev fakturan dyrare än vi väntat oss. Vi tänkte inte mer på det utan betalade som vanligt. Det gick ganska bra men kändes lite jobbigt när den lite då och då var på mer än jag tänkt mig. Tills vid ett tillfälle kom fakturan med ett belopp på 17000 kronor som skulle betalas. Vad hade hänt? Hade vi glömt att betala förra månadens faktura?


Jag kommer inte ihåg exakt varför fakturan blev så dyr den gången men det hade flera olika orsaker. Dels hade vi handlat mycket och visste inte vad vi köpt riktigt. Sen hade det blivit kvar en skuld från månaden innan. Inget som var bankens fel.


Det var helt och hållet vårt eget fel. Jag fick nog. Jag vill inte att ha fakturor på så stora belopp utan förvarning. Sedan dess har vi en helt annan strategi med vår gemensamma matbudget. Vi har inte heller några fler kreditkort.


Steg 1 Klipp kreditkorten

Sagt och gjort vi klippte korten och gjorde och bad om ett kort som bara registrerade poäng men saknade betalfunktioner. Till en början kändes det lite konstigt och osäkert att inte ha ett kreditkort. Det hade fungerat lite som backup ifall alla andra betalsätt inte skulle fungera.


Steg 2 Byt bank

Vi stängde alla konton och allt som hade med Ica banken att göra. Vi är inte längre kunder där.


Steg 3 Öppna gemensamt matkonto

Vi öppnade ett nytt gemensamt konto på vår bank där vi sätter in gemensamma pengar varje månad. Vi kopplade vanliga kontokort till det kontot och båda två kan övervaka konto i mobilappen.

Så nu har vi varsitt matkort som vi kan handla med och båda kan se saldot på kontot. När saldot är 0 kan vi inte handla mer. Perfekt, ingen mer kredit. 100% koll.


Steg 4 Budgeten

Det är mycket enklare än många tror. Det är bara en summa som automatiskt sätts in på kontot varje månad. Det här fungerar väldigt bra.

Vissa månader när man gör nåt speciellt får vi bidra med att sätta in lite extra. Men det är väldigt enkelt att hålla koll på pengarna eftersom vi enbart handlar mat med kortet.


Resultatet av förändrade betalsätt för maten

Efter att ha använt vårt nya matkonto i några månader kunde vi snabbt konstatera att mycket mindre pengar försvann. Våra matkostnader hade minskat rejält. Vi höll koll på kontot och anpassade våra inköp till summan som fanns tillgänglig på kontot. Vi köpte mycket mindre onödiga grejer för de pengarna.  Om vi ville man köpa något onödigt fick vi betala ur egen portmonnä.

Nu när vi hade bättre koll på matpengarna kunde vi enkelt se var vi kunde optimera inköpen ytterligare och våra matkostnader sjönk lite till.


Vi har arbetat med att hålla nere våra matkostnader i många år nu och det går bra eftersom arbetssättet ovan är säkert.


Vi är 2 vuxna och 3 barn. En tjej 5 år, en kille som är 10 och den största pojken är snart 13 år. Vi sätter in 5000 kronor på ett gemensamt matkonto varje månad. Det räcker precis. Ibland går vi över men oftast så hamnar vi runt där omkring. Ibland kanske vi skjuter upp ett inköp några dagar för att vänta på att pengarna ska komma in på kontot.


Det är otroligt skönt att ha kontroll på kostnader och vi undviker onödiga överraskningar.


Till inlägget om 25 praktiska tips vi använder för att dra ner på matkostnader.


Kommentarer