Har du räknat ut hur mycket du betalar i ränta varje månad?



 Jag har bara ett lån kvar just nu. Ett billån. Vi valde att köpa en sprillans ny bil för några år sedan då vi gärna ville ha en elbil, för miljöns skull. Och även om vi visste att ett bilköp, särskilt ett nybilsköp är det sämsta vi kan göra ekonomiskt, så valde vi att skaffa en elbil enbart ur miljöperspektivet. En kostnad vi gärna ville ta.

Bolånet är borta

Nu har vi planerat att betala av bolånet och genomfört detta vilket innebär att endast billånet återstår. Det har inte varit tungt utan gott väldigt bra. Nu när bolånet är 0 kronor per år och månad så betalar vi av bilen snabbare. Det passar ypperligt då räntan gått upp emot 7,9 procent.

Räkna ut din räntekostnad per månad

Vi betalar 1300 kronor i månaden i räntekostnader. Det är enkelt att se på bara ett lån. Det blir alltså 15600 kronor per år men minskar ganska rask takt just nu.

Hur mycket betalar du i räntekostnader per månad?

Vår räntekostnad på 1300 kronor motsvarar 1,8% av vår inkomst varje månad. Självklart ska den minskas till 0 så att mer pengar kan investeras.

Skuldberget blir större

Nu när vi haft en annorlunda ekonomisk trend i Sverige det sista året, något som de flesta av oss inte har förberett sig ordentligt på, så verkar bevisen på en osund livsstil och bristande ekonomisk kunskap visa sig. Här är en nyhet som SVT publicerade idag.

Kronofogdens skuldberg rekordstort

Det är intressant att fundera på vad detta beror på och vad vi kan göra för att undvika att det fortsätter och utbilda våra barn hur vi ska sköta ekonomi. Jag tror att en orsak till detta är att det har varit alltför billigt och lätt att låna pengar och levt ett alltför dyr livstil som inte är hållbar. Det är helt enkelt inte nyttigt med 0% ränta för samhället.

När ett helt samhälle tror att pengar är så billiga händer konstiga saker. Och till slut så kommer verkligheten krypande tillbaka snabbare än kvickt och där är vi nu.

Vem vill låna ut pengar gratis?

Det ska kosta att låna pengar. Ränta på under 3% är i mitt tycke orimligt. Jag skulle aldrig låna ut pengar till mindre än 3%. Vem vill låna ut sina pengar gratis och samtidigt ta risken? Håll räntorna uppe på rimliga nivåer.

Enligt artikeln har den senaste ökningen av skulderna varit störst i åldersgruppen 35-44 år. Det är också den här åldersgruppen som levt längst tid i vuxen ålder med dessa låga räntor. 45+ och uppåt har varit med och växt upp med närmare koppling till tidigare höga ränte nivåer på 80- och 90-talet.


Kopia på artikeln ifrån SVT Nyheter 2023-08-30:

"Skuldberget hos Kronofogden är det störta någonsin, enligt statistik för årets första sex månader.

Jämfört med det första halvåret 2022 har det ökat med 35 procent till 14,6 miljarder kronor. Störst ökning av skuldbeloppet har skett i ålders-gruppen 35-44 år.

-Det är egentligen inte så förvånande med det ekonomiska läget vi har. Vi är den tredje mest belånade befolkningen i EU, efter Luxemburg och Danmark. I tuffa tider finns det en risk att man inte klarar av att betala, säger Davor Vuleta, talesperson på Kronofogden."

publicerad av SVT Nyheter 2023-08-30

Kommentarer